Designer

Arne Jacobsen

En multitalang och mannen bakom otaliga möbelikoner och arkitektoniska pärlor. Arne Jacobsen lät sin design tala för sig själv och det gör den än idag. Från komplexa arkitektprojekt som Danmarks Nationalbank till möbler, lampor, bestick och inredningstillbehör. Arne Jacobsen har format dansk design och blivit en del av den internationella designhistorien. 

Historien bakom

1902-1971

Arne Jacobsen föddes 1902 i Köpenhamn och redan som barn lyste hans stora kreativitet och sin särskilt enkla stil igenom. Som barn revolterade Arne Jacobsen sina föräldrars utsmyckade inredning genom att måla väggarna i hans rum helt vita och hans talang i teckning innebar också att han från början ville bli målare. 

Arne Jacobsens företag som designtillverkare kan delas in i två perioder. Den första perioden från 1925 till 1952 och den sista från 1952 till hans död 1971. Ikoner som AJ-lampan och AJ-besticken är från 1957 och Ägget™ och Svanen™ är från 1958. 

Arne Jacobsen filosoferade inte om sin design genom långa föreläsningar utan var mer pragmatisk i sitt förhållningssätt. Det föll honom naturligt att fråga direkt; "Tycker du att det är fint?". Det betydde något för honom att hans mönster var vackra och produkterna skulle helt enkelt tala för sig själva. Men han ville också veta om de föll någon i smaken. Ett exempel på Arne Jacobsens designprocess är Cylinda Line-serien designad för Stelton. Fyra dramatiska år föregick den första marknadsföringen 1967 eftersom en helt ny produktionsapparat och en ny teknik behövde utvecklas innan lanseringen. Arne Jacobsen var kompromisslös i sina krav på de möbler han arbetade med. 

Produkter

Serie 7

Arne Jacobsen Watches

Håll koll på tiden med Bankers, City Hall, Station eller Roman armbandsur.

KÖP
Clocks

Arne Jacobsen Clocks

Utbudet av bordsklockor och väggur är baserat på Arne Jacobsens originalritningar.

KÖP
Arne Jacobsen bestick

Arne Jacobsen bestik

Bestickserien laserades i eget namn för Georg Jensen 1957 med enkla och tydliga linjer som aldrig hade setts förut.

KÖP
Louis Poulsen

AJ Royal pendel

1957 designade Arne Jacobsen AJ Royal till SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Pendeln i en kopparversion hängde bland annat över borden i loungen på försa våningen.

KÖP KÖP
Arne Jacobsen

Cylinda-line

En enkel ritning på en servett under en familjemiddag var starten på Arne Jacobsens Cylinda-serie i rostfritt stål för Stelton. Baserat på hans filosofi; "Bra design ska vara tillgänglig för alla!" lanserades Cylinda-line 1967 efter tre års intensiv produktutveckling.

Köp här Köp här

Läs också

Vipp

Vipp

Känner du till historien bakom den ikoniska pedalhinken från Vipp?

Läs mer
Moodboards

Moodboards

Läs intervjun med Illums Bolighus VM-chef som delar med sig av sina kreativa tankar.

Läs mer