TOP

ARNE JACOBSEN

Arne Jacobsen föddes 1902 i Köpenhamn och redan som barn lyste hans stora kreativitet och unika stil igenom. Som barn gjorde Arne Jacobsen uppror mot föräldrarnas utsmyckade inredning genom att måla väggarna i sitt rum helt vita. Hans talang för att teckna gjorde också att han från början ville bli målare.

Arne Jacobsen filosoferade inte över sin design med långa föreläsningar utan var snarare mer pragmatisk i sitt förhållningssätt. Det föll sig naturligt för honom att fråga direkt; "Tycker du att det är vackert?". Det betydde något för honom att hans design var vacker. I sin enkelhet borde produkterna tala för sig själva, men han hade ett grundläggande behov av att veta om folk gillade dem.

Ett exempel på Arne Jacobsens designprocess är Cylinda Line-serien designad för Stelton. Fyra dramatiska år låg bakom den första marknadsföringen 1967, då en helt ny produktionsapparat och en ny teknik måste utvecklas inför lanseringen. Arne Jacobsen var kompromisslös i sina krav på de saker han arbetade med. På kontoret förväntade han sig strikt arbetsdisciplin från sina anställda, och det fanns en tydlig förväntan att de skulle sätta sitt arbete över familjen – annars kunde de bara lämna. Men Arne Jacobsen var inte bara sträng, han hade också en hel del självironi, vilket kunde ses i ritningar och privata julkort till nära vänner och familj.

Cylinda-line

En enkel teckning på en servett under en familjemiddag blev starten på Arne Jacobsens Cylinda-line i rostfritt stål för Stelton. Baserat på hans filosofi att "bra design ska vara tillgänglig för alla" lanserades Cylinda-line 1967 efter tre år av intensiv produktutveckling.

KÖP HÄR