TOP
Illums Bolighus Amagertorv

Illums Bolighus grundades år 1925 under namnet BO. Bakom etableringen stod den danske affärsmannen Kaj Dessau, som hade sinne för både affärer och estetik. I samarbete med sin konstnärliga rådgivare Brita Drewsen skapade han ett koncept, som då var världsunikt. Deras ovanliga framsynthet och känsla för kvalitet kom till uttryck under 1930-talet och har sedan dess haft stor betydelse för den ställning som dansk inredningsstil har uppnått internationellt. 

Då BO år 1941 övertogs av familjerna Illum, Berg och Trock-Jansen, som också ägde varuhuset Illum, döptes affären om till Illums Bolighus. År 1961 ritade arkitekten Kay Kørbing den nuvarande byggnaden, som med behärskad extravagans framstår som ett utomordentligt stilrent och klassiskt byggnadsverk precis intill det livliga Amagertorv i centrala Köpenhamn.

Illums Bolighus har inte längre någon koppling till varuhuset Illum. I dag ägs Illums Bolighus av ett investmentbolag med butikens verkställande direktör Henrik Ypkendanz som majoritetsägare. Sedan hans tillträde år 2001 har företaget upplevt en ökad omsättning och stigande lönsamhet. Det är därför med glädje och stolthet Henrik Ypkendanz i dag står i spetsen för det framgångsrika Illums Bolighus.

De tongivande och visionära skyltfönsterna har under alla år kännetecknat Illums Bolighus, som ända från starten år 1925 har följt utvecklingen i samhället. Grundidén är en attraktiv och inspirerande butiksmiljö, som alltid är i framkant av utvecklingen. En idé, som i dag om möjligt är ännu mer aktuell och bärkraftig än någonsin.

Amagertorv facade

Amagertorv

Arkitekt MAA Kay Kørbing designade fasaden på Illums Bolighus 1961, stilren och klassisk med en diskret extravagans på det livliga torget Amagertorv i hjärtat av Köpenhamn.