Filtrera
334 resultat
Sortera efter

Royal Copenhagen - En dansk kulturskatt

För många är Royal Copenhagen symbolen för dansk historia och kulturarv. I över 240 år har den kungliga porslinsfabriken- som senare blev Royal Copenhagen stått för porslinet vid de tillställningar som har haft lite extra betydelse i våra liv. 

Royal Copenhagen är inte bara ett designmärke, det har till stor del också blivit arvegods som följer familjer genom flera generationer. Kvaliteten och den tidlösa designen som kännetecknar varumärket genomsyrar alla Royal Copenhagens serviser. Vilket gör att Royal Copenhagen, om någon, bemästrar skapandet av porslin. Den Musselmålade kollektionen har fått sällskap av nya vackra tolkningar så som serierna Blå Mega Räfflad, Blomst och HAV.


ROYAL COPENHAGEN HOS ILLUMS BOLIGHUS 

På Illums Bolighus är vi som kungliga hovleverantörer mycket stolta över att erbjuda ett brett sortiment av Royal Copenhagen-produkter för alla tänkbara evenemang. Detta inkluderar de klassiska serviserna som har präglat danska hem i många år samt de moderna nytolkningarna.

Historien om Royal Copenhagen 

Royal Copenhagen grundades 1775 och är därmed ett av världens äldsta företag. Fabriken grundades på Købmagergade i Köpenhamn under beskydd av drottning Juliane Marie. Det var också här som varumärket fick sin stämpel av det ikoniska tre vågorna som än idag syns på produkterna. Vågorna är en symbol för Danmarks tre stora inre vatten; Öresund, Storebælt och Lillebælt.

HANDVERK OCH TRADITION ÄR NUMMER ETT 

När du står med en färdig tallrik från Royal Copenhagen har den redan passerat ett trettiotal händer som har arbetat med produkten ytterst noggrant. Detta görs genom modellering, formning, handmålning, bränning och glasering. Hos Royal Copenhagen tar det fyra år att lära sig hantverket bakom målningarna på porslinet. Det är svårt att skilja ett Musselmålet mönster från ett annat men en skicklig konstnär känner alltid igen sitt eget hantverk. Varje kreatör har fortfarande sitt eget märke, som tycks på undersidan av varje produkt som en personlig signatur. Processen bakom skapandet av Royal Copenhagens porslin är lång men bygger på hantverkstraditioner som har utvecklats under de senaste 240 åren. När du köper porslin från Royal Copenhagen köper du också en del av dansk historia, hantverk och design. 

DEN MUSSELMÅLADE SERIEN FRÅN ROYAL COPENHAGEN 

Den första serien från Royal Copenhagen var Musselmålad med det vackra blå blommotivet från 1775. Inspirationen till motiven kom från öst och särskilt från Kina som med sin stora export av porslin signalerade sitt välstånd. Den Musselmålade serien har bibehållit sina initiala egenskaper och med stor respekt för dess historiska ursprung har många nya vackra kollektioner tillkommit. Dessa berättar nya historier med de återvunna och omtolkade mönstren. 

 NYA SERIER I SAMARBETE MED DESIGNERS 

Royal Copenhagens design återupplivas genom olika kreativa samarbeten med designers och konstnärer. Designerna är delaktiga i hela utvecklingsprocessen - från idé till slutprodukt. Idéerna för nya Royal Copenhagens produkter kommer ofta från de ursprungliga motiven som är flera hundra år gamla. Exempel på detta är Blå Elements som 2011 skapades av Louise Campbell. Serien kännetecknas av de ursprungliga blå blommotiven med inspiration från Musselmålat Räfflad, kanterna från Musselmålad Havblond och den texturerade ytterkanten från Flora Danica. Tillsammans skapar de en vacker kombination av gamla sagor och modern förfining. 

KOLLEKTIONER FRÅN ROYAL COPENHAGEN 

Under åren har Royal Copenhagen producerat många kollektioner som blivit nya klassiker på de danska mat- och soffborden. Det är historien om gediget hantverk och design som tilltalar både unga och gamla. På Illums Bolighus kan du hitta ett brett utbud av Royal Copenhagens vackra serier som passar allt från vardagar, födelsedagar och till jul och påsk.